Encara que la realitat hagi canviat, el nostre pensament es presoner dels paradigmes del passat. La cultura empresarial encara pensa en els mercats com un lloc de dura competència per sobreviure, o un joc de suma cero on hi ha un pastís representat pel sector que es reparteix entre les diferents empreses del sector on cada dia s’enfronten i al final uns guanyen i els altres perden.
En certa manera es un paradigma de cultura industrial desfasat doncs avui en dia per guanyar no s’ha de competir sinó innovar, inventar-se un pastís nou; on l’estratègia no hagi de ser forçosament guanyador -perdedor, sinó guanyar – guanyar.
Per la majoria de les empreses, el procés de presa de decisions pot ser la innovació més important i valuosa perquè els principis de govern corporatiu de la majoria son del segle XIX i la majoria d’empresaris no ho veuen com una oportunitat.
Les empreses han de començar a demanar el compromís dels seus treballadors / col·laboradors d’una manera diferent amb l’objectiu de treure de les persones la seva passió, creativitat i l’esperit d’iniciativa, doncs l’obediència , disciplina i coneixement del lloc de treball avui es pot comprar a qualsevol part del mon per quasi res.
La planificació estratègica, en un entorn de canvi, es una magnífica eina per prendre distancia del dia a dia, mirant més enllà, que ens permet donar una oportunitat als col·laboradors per aportar coneixement i creativitat tot responent a la pregunta clau de tota empresa: ¿com podem donar més valor als nostres clients ?
Un treball d’aquest tipus s’ha de portar a terme d’una manera metodològica i ordre del procés amb espais per contrastar les propostes i motivar i fomentar la creativitat dels participants en les fases d’anàlisi, desenvolupament i síntesi.
Tot el treball girarà sobre l’anàlisi DAFO, acrònim de: Debilitats, Amenaces, Fortaleses i Oportunitats. Les debilitats i fortaleses impliquen una anàlisi autocrítica de l’empresa mentre que les amenaces i oportunitats fan referència als mercats, competidors i en general qualsevol factor extern que afecten o poden afectar al desenvolupament de l’empresa.
Cal tenir present que molts canvis, incipients o previstos es poden interpretar simultàniament com una amenaça o una oportunitat i el fet de que ho fem d’una manera o una altre ja serà indicatiu de quina es la nostra actitud davant dels canvis.
La participació d’una amplia representació de l’empresa ambsensibilitats i enfocaments diferents enriqueix el debat i les propostes realitzades i garanteix que l’anàlisi no estigui fonamentat en una visió esbiaixada o parcial de la realitat.
Es el full de ruta que ens permetrà el grau d’alineament per ser més efectius, per prendre decisions ràpides i sens dubtes i sobre tot ens permetrà donar una comunicació nítida i transversal als nostres clients que el cap i a la fi son els que paguen els nostres salaris.
El resultat final del pla estratègic ens ha de donar una imatge nítida de:
- – QUI SOM (missió i valors)
- – ON SOM
- – ON VOLEM ANAR (visió i plans d’actuació)
no es el final de res sinó l’inici d’un treball que simbolitza l’oportunitat de canvi i de futur doncs cal recordar allò de que quan hom no sap cap on va, qualsevol vent es favorable.
No es tracta de crear grans estratègies sinó trobar els mecanismes per implementar-les, tot recordant allò tant simple de que perquè passin les coses, cal actuar.